Fem experiments 1.
Materials: Cacauet, tub d’assaig, tap de suro, vas de precipitats, agulla,
termòmetre, pipeta, 10mL d’aigua, pipetejador, bec de Bunsen, pinça.
Pas1.Hem omplert el vas de precipitats amb 10mL d’aigua i hem
pesat el cacauet pelat.
Pas2.Hem clavat una agulla al suro
juntament amb el cacauet pelat a la punta.
Pas3.Hem pres foc al cacauet i hem posat
sobre de la flama que aquest desprenia el tub d’assaig amb 10mL d’aigua i el
termòmetre.
Pas4.L’aigua ha pujat de temperatura mentre nosaltres movíem el
tub d’assaig perquè s’escalfés tota l’aigua.
Pas5.Hem pesat el cacauet cremat.
Pas6.Hem fet els càlculs sobre el valor energètic del cacauet.
Fem
experiments 2.
Materials: ceba, mucosa bucal d’estudiant de 3r d’ESO, escuradents,
bisturí (o si s’escau coutter), vidre de rellotge, pinces, càpsula de petri,
agulla emmanegada, portaobjectes, cobreobjectes, microscopi òptic, colors
bàsics, pinces de fusta, bec d’alcohol, aigua destil·lada, blau de metilè,
alcohol de cremar.
Passos:
Cèl·lula
eucariota vegetal:
1. Hem col·locat unes gotes d’aigua destil·lada en el fons del vidre de
rellotge.
2. Amb el bisturí o coutter hem tallat la ceba i separat una de les seves
fulles.
3. Hem separa ajudant-nos amb les pinces, la membrana interna d’una de les
fulles de la ceba. Posam el fragment de membrana ràpidament en l’aigua
destil·lada que tenim preparada al vidre de rellotge sense que el tall
s’assequi.
4. Decantem l’aigua a la càpsula de petri i afegim al tall unes gotes de Blau
de metilè. Hem deixat el colorant actuant durant uns 3 minuts.
5. Decantem el colorant a la càpsula de petri i rentem el tall tirant-li
aigua destil·lada pel damunt aguantant el tall en el vidre de rellotge amb
l’agulla emmanegada.
6. Hem posat una gota d’aigua destil·lada en el centre del portaobjectes i
posem el tall de ceba ja tenyit.
7. Cobrim amb el cobreobjectes.
8. Observem amb el microscopi.
Cèl·lula
eucariota animal:
1. Hem escollit un company de la taula com a font de les cèl·lules de la
mucosa bucal d’estudiant de 3r d’ESO.
2. El company voluntari s’ha gratat suaument l’interior de la seva galta amb
la part plana d’un escuradents. (Aparentment semblarà que no ha agafat rés).
3. Hem posat una gota d’aigua destil·lada al portaobjectes i hem mogut
l’escuradents dins per deixar-hi anar les cèl·lules.
4. Hem agafat el portaobjectes amb les pinces de fusta i l’hem escalfa amb la
flama del bec d’alcohol, però, vigilant no torrar les cèl·lules. L’aigua de la
mostra s’ha d’evaporar, no bullir.
5. Hem posat al damunt unes gotes de blau de metilè.
6. Després de 2 minuts, hem deixat relliscar aigua destil·lada pel damunt
7. Hem posat el cobreobjectes al seu damunt.
8. Finalment hem observat la preparació al microscopi.
No hay comentarios:
Publicar un comentario